Volajte, alebo píšte:

0905 598 924
info@kvas-slad.sk

Napíšte nám

KVAS

Nápoj, ktorý sa pije už vyše tisíc rokov

Čím je kvas výnimočný?

Je to nápoj, ktorý sa pije už vyše tisíc rokov a to hlavne u východných Slovanov. Niektoré údaje uvádzajú, že má až 3.500 rokov.

Je vyrobený fermentáciou (kvasením) z obilia, chleba. Pravý živý kvas obsahuje všetky aminokyseliny, množstvo mikro a makroelementov, vitamíny, enzýmy v prírodnej forme. Takmer celú svoju dobu obsahoval aj určité množstvo – 1 až 10% alkoholu.
Tento hustý nápoj sa pil celé stáročia. Z novodobého obdobia získal nenahraditeľný význam cez 2. svetovú vojnu a krátko po nej, keď bol často jediným zdrojom obživy. Slúžil ako hlavné jedlo, polievka aj pitný režim.
Práve vďaka kvasu prežilo v bývalom ZSSR množstvo obyvateľov toto ťažké obdobie, lebo obsahoval už spomínané všetky životne dôležité aminokyseliny.

Po vojne sa v mestách, mestečkách rozmohol predaj kvasu v cisternách, ktoré boli doslova na každom rohu, alebo sa vyrábal (hlavne na dedinách) doma. Ak niekto navštívil ZSSR, tak sa s týmto fenoménom stretol takmer všade. Zaviedla sa norma, že cisternový nesmel obsahovať viac ako 1,2% alkoholu, ktorá platí dodnes.

V súčasnosti sa časť exportu do EÚ prispôsobila , aby sa kvas zaradil medzi nealkoholické nápoje- obsahuje teda maximálne 0,5% alk.

Živý, nepasterizovaný, nefiltrovaný cisternový kvas obsahoval všetky potrebné živiny, ale mal veľmi krátku dobu spotreby. Vo všetkých krajinách ZSSR sa stal kvas chlebom, mliekom, mäsom, vodou v jednom. Bol absolútne neodmysliteľnou súčasťou života. Pili ho každodenne, okrem malých detí, takmer všetci.

Po rozpade Sovietskeho Zväzu však preň nastali kolapsové časy. Urobili sa (aj mnohé nekalé) opatrenia, aby ho nové druhy nápojov vytlačili. Bol totiž pre ne neprekonateľnou konkurenciou. Nakoniec sa to podarilo, kvas zmizol a nastala éra celosvetovo známych kolových nápojov.
Avšak predsa len jedna firma po dlhom úsilí vyvinula technológiu, ktorou dokázala kvas „skrotiť“, tak, že to síce nebol živý nápoj, ale dal sa dať do fliaš a pasterizáciou sa výrazne zvýšila je trvanlivosť.
Po tomto objave sa kvas opäť začal raketovo predávať a vytláčať kolové nápoje. Aj ich výrobcovia potom pochopili, že s ním nedokážu bojovať. Nakoniec sami skúpili niekoľkých producentov kvasu a teraz ho vyrábajú pod svojimi značkami.

Podľa spôsobu kvasenia a tiež zloženia, by sa dalo povedať, že je 13 typov kvasu a na celej Zemi asi 250 druhov. Väčšina závodov vyrába kvas jednoduchšou cestou – nedokončenou alkoholovou fermentáciou obilia.

Aby sa dosiahla čo najnižšia cena, tak ďalšia časť výrobcov ´“švindluje“ a robí nápoje iba s minimom kvasu alebo len s kvasovou arómou. Sú veľmi lacné, plné chemikálií a keď sme ich pili, tak všetky po 2-3 glgoch skončili vyliate v umývadle.

Je však aj skupina producentov – my sme objavili iba troch – ktorí naopak neuprednostňujú cenu a hlavným kritériom je dosiahnuť čo najkvalitnejší, najchutnejší a najzdravší kvas. Títo sa vybrali zložitejšou cestou a okrem neúplného alkoholového kvasenia pridali aj kyslomliečne. A veru, keď sme degustovali ich kvasy, tak to bolo cítiť už pri prvom dúšku, výnimočná vôňa, chuť, dobré pôsobenie na trávenie a celkovo dobrý pocit po vypití. Tieto obsahujú aj prirodzene menej alkoholu a častokrát aj bez úprav ho nemajú viac ako 0,2 až 0,4 %.

Oslovili sme teda tieto tri fabriky, dve nemali vážny záujem o spoluprácu, ale našťastie zostali Ľvovské od veľkého výrobcu – PPB. S ním sme podpísali aj zmluvu a ideme vám ich ponúknuť.

Naša ponuka

Na začiatok prinášame zapražený kvas sudový v 2 litrovom balení.

A v blízkej dobe, tiež od výrobcu PPB, by sme chceli priniesť kvas s ovocím (1,5 l.), ktorý má úplne inú nezameniteľnú vôňu a chuť, akú ste ešte určite nepili